Tapahtumia ja elämää 8 vuodenajan keskellä – INARISSA

Helmikuu on jo pitkällä ja Pohjois-Lapissa Inari-Saariselkä -matkailualueella pakkaset ja sankat lumisateet vuorottelevat. Maisema on satumaisen kaunis, sillä parhain tykkylumiaika on meneillään. Luontokin alkaa hiljalleen herätä kevättä kohden valon määrän lisääntyessä huimaa vauhtia. Poronhoidossa eletään kiireistä aikaa, erotuksia ja teurastuksia tehdään. Matkailualalla on talven sesonki vauhdissa ja oppailla on paljon töitä kansainvälisten matkailijoiden kanssa.

IMG_0208

SAKK:n opiskelijoita Muotkatunturin paliskunnan erotuksissa

 

IMG_0663

Hommat hanskassa. Tutkinnon suorittaja Antti antamassa asiakkaille ajo-opetusta. Turvallisuus tärkeää, mutta niin on iloinen tunnelmakin.

Hei ja oikein hyvää Saamelaisten kansallispäivää kaikille!

Tai niin, itse asiassahan kyseinen päivä oli jo viime lauantaina, 6. helmikuuta. Päivä on kuitenkin uudelleen otettava esiin, koska meillä täällä pohjoisessa se on tärkeä päivä. Tuona kyseisenä helmikuun päivänä juhlistetaan koko Saamenmaan ainutlaatuista kansaa ja sen kulttuuria. Kansallispäivää vietetään Suomessa, mutta ei vain meillä, vaan koko Saamelaisalueella eli Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa ja Suomessa asuu noin 10000 saamelaista.

Viime lauantaina Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi Inarin Sajoksessa järjestettiin perinteinen Klubi-ilta. Ilta aloitettiin saamelaisilla lyhytelokuvilla, joiden jälkeen Klubi pärähti kunnolla käyntiin ja lavalle nousivat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamenmusiikin opiskelijat. Ilta huipentui Sámi Grand Prix – musiikkikilpailun Suomen joikuosakilpailuun, jossa kilpailuun pystyi osallistumaan myös inarinsaamelaisella livđellä sekä kolttasaamelaisella leu´ddilla. Lavalle nousi myös Sámi Grand Prix-laulukilpailun 2014 voittanut Aila-duo. (www.sajos.fi).

Tapahtumia Inarissa riittää. Tässä vain yksi näistä ainutlaatuisista tapahtumista, joita alueeltamme löytyy. Oletko Sinä kuullut jo Inari-viikoista, Skábmagovat (Kaamoksen kuvia) -alkuperäiskansojen elokuvafestivaalista ja sen lumiteatterista, Porokuninkuusajoista tai Jänkhällä jytisee -tapahtumasta? Saamelaisalueen koulutuskeskus SAKK oli mukana järjestämässä kansallispäivän tapahtumaa ja on monessa työelämän toiminnassa ja tapahtumassa mukana myös matkailualan koulutuksen kautta. Esimerkiksi tapahtumatuottaja-opiskelijamme ovat olleet tänä vuonna tiiviisti mukana useiden eri tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Ensi marraskuussa matkailuopiskelijat pääsevät jälleen tosi toimiin, kun Matkailukoulutuksen verkostopäivät järjestetään ensimmäistä kertaa näin pohjoisessa Suomessa. Tervetuloa siis Inariin kaikki 16.-18.11.2016. Eikä siinä kaikki. Myös Camera Borealis -luontokuvatapahtuma järjestetään samaisella viikolla heti verkostopäivien jälkeen 18.-20.11.2016, joten monella on tilaisuus viettää monipuolinen, pitkä viikonloppu Saamenmaalla. Majoituskiintiöistä on tulossa tarkemmin lisätietoja kevään aikana.

Inarissa on siis tapahtumia ja erityisosaamista saamelaiskulttuurin suhteen. Saamelaiskulttuuriin pääsee täällä hyvin matkailualankin opiskeluissa tutustumaan. Meillä on mahdollista työssäoppia niin porotiloilla kuin muissakin saamelaismatkailuyrityksissä ympäri vuoden eri sesonkeina. Voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut ja monipuolinen matkailualan yritysverkosto ovat vahvuuksiamme. Pohjois-Lapin 8 vuodenaikaa ovat kaikki kokemisen arvoisia!

Saamelaisalueen koulutuskeskukseen ja matkailualan tutkintotarjontaan voi tutustua verkossa helposti www-sivujen, Facebookin ja esim. koulutuskeskuksen blogin kautta. www.sogsakk.fi -> Koulutustarjonta -> Matkailu

Oikein aurinkoista talviviikkoa kaikille blogin lukijoille!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s