Kotka – Hamina Missä Mitä?

Mitä tulee mieleen Kotkasta tai Haminasta? Mitä nähtävää siellä on? Mitä siellä voi tehdä?

Kotkan tunnetuin tapahtuma on Kotkan Meripäivät heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.  Paikoista on kuultu ehkä ravintola Kairosta – ainakin vanhempi väki. Kaupunki mielletään teollisuuskaupungiksi.   Kotkassa kuitenkin on useita upeita puistoja ja yksi Suomen palkituin puisto –Sapokan vesipuisto. Kotka on puistojen kaupunki, jossa meri tai Kymijoki on joka paikassa vahvasti läsnä. Hamina-Kotka satama on Suomen suurimpia.

Entä Hamina? RUK koulutuksen suorittaneet miehet tietävät ja tuntevat Haminan hyvin. Ympyröissä on kuljettu monta kertaa ja mielellään muistellaan Haminan aikoja. Haminan yksi erikoisuus on ympyrä asemakaava. Viime viikolla Raatihuoneen valtuustosalin täytti alueen matkailutoimijat. Hurmaavassa Haminassa on tulossa superkesä. Haminassa ja sen ympäristössä juostaan Finn5 suunnistuskilpailu. Haminan Yössä esiintyvät JVG, Juha Tapio, Antti Tuisku, Sanni ja J. Karjalainen.  ZZ Top:in ja Robinin konsertit Bastionissa jne.

Haminan kaupungin odotetuin tapahtuma on kuitenkin Hamina Tattoo – siis mikä? Ensimmäinen Tattoo järjestettiin 1990 ja sen jälkeen  joka toinen vuosi elokuun ensimmäisellä viikolla. Tarina kertoo, että ensimmäiseen Tattoo tapahtumaan tuli autolastillinen nuoria, joilla oli komeat tatuoinnit. Pian he huomasivat, että kyseessä onkin sotilasmusiikkitapahtuma, jossa tyypillinen asiakas on noin 50 -vuotias nainen.

Marssishow’ssa Hamina Bastionissa tapahtuma-areenalla soittavat ja marssivat sotilassoittokunnat Ruotsista, Kiinasta, Sveitsistä, Ranskasta, Virosta, eksoottisesta Trinidad ja Tobagosta sekä tietenkin Suomen Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja Laivaston soittokunta.

Hamina+tattoo2012_Petri+Hiironen_IMG_3846Hamina+tattoo_Petri+Hiironen_IMG_5061

(kuva Petri Hiironen)

Paljon tapahtuu ja on nähtävää, mutta paikalliset usein kokevat tapahtumat vain rahan menona. Tapahtumat ja kohteet tuovat matkailijoita, joita pitäisi palvella silloin, kun täällä ovat ja osata ottaa rahat pois. Haminassa ovat kahvilat tehneet päivystysvuorot hiljaisiksi sunnuntaipäiviksi. Kahviloita on useita ja tasokkaita, mutta kävijöitä on vähän tavallisena sunnuntaina. Matkailija kuitenkin kaipaa palvelua. Toivottavasti kokeilu onnistuu.

Kaakonkulmaa ei oikein mielletä matkailullisesti kiinnostavaksi vaikka mahdollisuuksia on monia. Tyypilliseen kymenlaaksolaiseen tapaan: ”eihän meillä ole täällä mitään”. Mutta ne jotka uskovat vetovoimaamme, ovat onnistuneet. Yrittäjät kertovat, että ihan mukavasti on mennyt – kaikesta huolimatta. Marata alalla työntekijöille olisi tarvetta, mutta miten saisimme opiskelijoita?  Matkailun aikuiskoulutus ja nuorten koulutus ei oikein vedä. Nuorten koulutukseen oli todella vähän hakijoita koko Kaakkois-Suomessa.

Ne, jotka uskovat Kaakon matkailuun saavat myös tuloksia aikaan: ensi vuonna Kotkassa on The Tall Ships Races –tapahtuma ja isoja risteilyaluksia on kuulemma tulossa.

Ensi kesänä nokka kohti Kaakkoa: konserttiin, Tattooseen, merelle, koskenlaskuun, kalalle, meripäiville…….ja vaikka ammattitaitoisen oppaan seurassa.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s