Kaivostoimintaa, autotestausta ja matkailua!

Kirjoittanut Lapin matkailuopisto, Päivi Ajo  

Lappi ja uudet elinkeinot

Autotestaus tuli Lappiin melkein puskista, kaivostoiminnan ja matkailun rinnalle merkittäväksi toimialaksi. Arktinen ajoneuvojen testaustoiminta on menestynyt kovassa kilpailussa, koska yksi testikeskusten tulevista trendeistä on ympärivuotinen toiminta. Lapissa on kehitetty testausympäristöjä kylmän ja lumen vaativiin olosuhdeosaamiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat ajoneuvoihin liittyvät testialueet.

Muonion Olokselle valmistui äskettäin Lapland Proving GroundOy:n ajoneuvojen testauskeskus. Brittiläiselle Milbrook Proving Groundille siirtynyt Test World Oy investoi parhaillaan korealaisen Hankookin rengastestien tarpeisiin. Brittiläinen yhtiö aloittaa kevään kuluessa 1,5 miljoonan euron investoinnit ajoneuvojen testausratoihin ja -tiloihin, jotka soveltuvat myös sähköautoille. Ivalossa on Test Worldin ohella Nokian Renkaiden, Michelinin ja Goodyearin testialueet.

Levi autotestaus

Salaisia ”agentteja” Lapin puskissa

Kittilän Levillä Levi Rally Centerin on muutamassa vuodessa rakentanut metsään ja suolle kymmeniä jääratoja, kolme ravintolaa sekä 3 000 neliötä säilytys- ja huoltotiloja ja kaksi uutta keskusta valmistuu tänä vuonna. Rovaniemellä on Fordin talvitestialueen lisäksi Arctic Driving Center Oy:n testirata sekä Finnavian kentän yhteydessä toimiva keskus. PSA Peugeot Citroën testailee puolestaan Sodankylässä. (TEM; Alueelliset kehitysnäkymät 2016).

Autotestaus on sikäli mielenkiintoinen ala, että sen lisäksi, että se tuli kuin puskista, se myös toimii pääsääntöisesti puskissa eli piilossa. Kuten yleisesti tiedetään, testaustoiminta on salaista hommaa ja vain harvat ja valitut pääsevät sitä näkemään. Jos satut testausauton näkemään yleisellä tiellä, niin nehän on jo opittu eroittamaan erikoisista ulkoasuistaan, kuten kuva kertoo. Toisaalta ja onneksi, ala on kausiluontoisesti em. kehitysnäkymäraportin mukaan jo merkittävä työllistäjä Lapissa.

Tietyt lappilaiset hotellit ovat myös jo profiloituneet ”testaajien hotelleina” ja heille varataan omia parkkipaikkoja, ravintoloita jne. Testausala tunnetaan myös hyvin laatutietoisena asiakkaana. Asettaa haasteita työntekijöille, mutta myös koulutusaloille!

Hyvää ja kaunista kesää kaikille yöttömän yön Lapista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s