Työelämäyhteistyötä matkailukoulutuksissa

Matkailualan koulutus tuottaa osaajia erilaisten alalla toimivien yritysten tarpeisiin huomioiden niin ruoka-, majoitus-, kokous-, ohjelma- kuin opastuspalvelutkin. Tärkeää on huomioida nimenomaan alueelliset työelämän tarpeet. Joskus tavoitteena on työllistää moniosaaja sesonkityöntekijäksi saaristoon, toisinaan kouluttaa osaava tapahtumatuottaja monipuolisen juhlavuoden tapahtumaan työntekijäksi tai uusi kielitaitoinen opas alueelle.

Turussa on tartuttu työelämän tarpeisiin useissa koulutuksissa. Matkailualan moniosaajat on noin puolen vuoden koulutus, jonka tavoitteena on työllistää sesonkityöntekijöitä erityisesti pieniin matkailuyrityksiin. Koulutus on saanut alkunsa työelämän tarpeista saada sellaisia työntekijöitä, joilla olisi hanskassa niin asiakaspalvelu, tarjoilun alkeet kuin kerrossiivouskin. Puolen vuoden rupeama pitääkin sisällään paitsi teoriaopetusta myös runsaasti käytännön harjoittelua. Koulutuksen kautta opiskelijat ovat työllistyneet mm. maatilamatkailuyrityksiin, majataloon, kahviloihin sekä ravintoloihin.

Matkaoppaan ammattitutkinnon tuloksena on jo syntynyt uusia opastuspalvelutuotteita Turun seudulle, kun työelämän edustajilta kysyttiin millaisia tuotteita tarvitaan. Näin saatiin aikaan aitoja, eri kohderyhmille suunnattuja opastuksia erilaisilla teemoilla. Useat tuotteet ovat jo myynnissä alueellisen matkailuorganisaation Visit Turun ryhmäretkiesitteissä ja nettisivulla. Tuotoksina mainittakoon esimerkiksi Turun pimeää puolta käsittelevä Turku Dark Side tai First in Turku –kierros, jonka aikana tutustutaan Suomessa ensimmäisenä Turussa tapahtuneisiin asioihin tai vaikuttaneisiin henkilöihin sekä Kultarantaan Naantaliin suunniteltu uusi rooliopastus, Mamselli Kupiainen ja presidenttien Kultaranta. Tänä syksynä koulutetaan usean vuoden tauon jälkeen uusia matkailuoppaita Turkuun ja tämäkin koulutus toteutetaan työelämän kanssa yhteistyössä.

Mamselli

Mamselli Kupiainen tarinoi Kultarannassa.

 

 

Green Care –painotteisessa matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinnossa on rakennettu luontohyvinvointituotteita niin matkailutuotteiksi kuin sosiaali- ja terveysalallekin. Kehitystyöt ovat työllistäneet tutkinnon suorittajia omiin yrityksiinsä ja antaneet uutta näkökulmaa omaan työhön.

Tänä syksynä alkavan matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinnon tapahtumatuottajakoulutuksen toteutus tehdään kiinteästi yhteistyössä työelämän kanssa. Turussa on Suomi 100 vuotta-juhlavuoden tapahtumien lisäsi luvassa monta muuta suurta tapahtumaa, esimerkiksi Reformaation juhlavuoden ja Kirkkopäivien merkeissä. Koulutuksen aikana opiskelijat pääsevät eri tapahtumiin mukaan toteuttamaan tapahtumia ja kokemaan miltä tuntuu työskennellä osana kansainvälisiäkin tapahtumia toteuttavaa organisaatiota.

Yhteistyö koulutusten tuottajien ja työelämän kanssa ei toimi itsestään. Se vaatii verkostoja, aktiivista yhteydenpitoa puolin ja toisin sekä onnistuneita kokemuksia. Niistä on hyvä ammentaa ja kehittää koulutuksia eteenpäin.

Onnistuneita kokemuksia alkavaan syksyyn!

Niina Aitamurto, matkailualan opettaja

Turun Aikuiskoulutuskeskus

Jätä kommentti