Jatkamme eteenpäin toisiltamme oppien ja tietoa jakaen!

tuula-sumkin

Opetusneuvos Tuula Sumkin

SuoMat-hankkeella oli ilo järjestää hanketoimijoiden ja sidosryhmien yhteistyöseminaari 11.1o.2016 ja paikkana oli kaunis Villa Marjaniemi Turussa. Tavoitteena oli jakaa Opetushallituksen rahoitusta kaudelle 2015-2016 saaneiden hankkeiden hyviä käytänteitä ja verkostoitua eri toimijoiden kesken. Päivän aikana kuultiin esityksiä hankkeiden etenemisestä, tähänastisista tuloksista ja keskustelu oli vilkasta. Tiedon jakamista, uuden oppimista ja uusia tuttavuuksia!

Opetusneuvos Tuula Sumkin avasi tilaisuuden kuvailemalla meneillään olevan reformin tuomaa uutta tulevaisuutta. Muutos on historiallisen suuri ja koskettaa ihan jokaista koulutusalan toimijaa. Oli mukava kuulla, että SuoMat-hanke muiden muassa edustaa juuri niitä muutoksia, joissa meidän koulutuksen järjestäjien on uudistuttava tulevien vuosien aikana: henkilökohtaistetut opintopolut, nuorten- ja aikuisten koulutuksen raja-aitojen kaataminen ja digitalisaation hyödyntäminen.

Elinkeinoelämän tervehdyksen toi seminaaripäivään Suoma Ry:n puheenjohtaja ja Turun kaupungin matkailujohtaja Anne-Marget Hellen. Turun matkailussa puhaltavat vauhdikkaat tuulet ja uunituoreena uutisena kuultiin Turun asemasta Suomen ruokapääkaupunkina.  Kaksi Food Ambassadoria toimii ruoka- ja juomakulttuurin edistäjinä ja jäämme odottamaan mitä kaikkea maukasta Eat my Turku -teeman alla voimmekaan tulevina vuosina kokea.

turku

Anne-Marget Hellen

 

SuoMat-akatemia -hankkeen käytänteitä ja työskentelytapoja esitteli koordinaattorimme Anu Nylund. Hankkeen tavoitteen mukaisen toiminnan lisäksi erityisen hyviä kokemuksia meillä on ollut viestinnästä, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Maantieteellisesti me eri toimijat sijaitsemme kaukana toisistamme, mutta tekniikkaa hyödyntäen olemme joustavasti kokoustaneet milloin missäkin ja yhteydenpito on ollut tiivistä. Hankkeen tavoitteen tulemme varmasti saavuttamaan ja matkailualan koulutustarjottimena toimiva Matkailuakatemia.fi -sivusto aukeaa lähiaikoina.

Muita Opetushallituksen rahoittamia hankkeita päivän aikana esiteltiin kolme. Virpi Slotte Kiinteistöalan koulutussäätiöstä esitteli MIKKI- moniosaajuutta isännöintiin -hanketta, jossa kehitetään sähköistä hallintomappia tukemaan alalla vaadittavan laajan tietopohjan muodostumiseksi. Lisäksi hankkeessa pohditaan digitaalisuuden hyödyntämistä koko tutkinnon suorittajan polulla sekä pilotoitiin mielenkiintoista simulaatio-mallia isännöitsijätoimiston arjesta.

Ovet-hanketta esitellyt Niina Harjulehto Variasta kuvaili miten hankkeessa on kehitetty sosiaali- ja terveysalan koulutuksen järjestäjille erilaisia tapoja kartoittaa  ja varmistaa tutkinnon suorittajan osaamista ennen tutkintotilaisuutta. Hankkeen laajassa toimijaverkostossa on kehitetty ja testattu monia eri menetelmiä, joista monet sopivat mainiosti hyödynnettäväksi muillakin aloilla.

Logistiikan alan tutkintotilaisuuksien arviointien arkeen pääsimme tutustumaan  3 T -hanketta esitelleen Tredun Matti Heikkilän avustuksella. Koska erityisesti kuljetusalan tutkintojen arvioinnit tapahtuvat tien päällä mihin vuorokauden aikaan tahansa, on digitalisaatio myös tämän hankkeen keskiössä. Uusia toimintatapoja ja videoyhteyden hyödyntämisen mahdollisuuksia on odotettavissa hankkeen tuloksena.

Virettä verkkoon- hankkeessa syntyneet videot innostivat paikallaolijoita suuresti.Hankkeessa luodaan puhdistuspalvelu- ja sosiaali- ja terveysalan tutkintojen tarpeisiin virtuaalinen oppimisympäristö, joka on kaikkien käytettävissä ja avoin. Osana hanketta toteutettujen ja eri tutkintojen valmistavassa koulutuksessa sekä työssäoppimisessa hyödynnettävät videot olivat hyvin toteutettuja, ja ne koettiin varsin onnistuneiksi.

marjaniemi

Villa Marjaniemi

 

Päivän aikana pääsimme myös jakamaan ajatuksia pienryhmissä luonnossa kulkien. Turun Aikuiskoulutuskeskuksen matkailualan opettaja Niina Aitamurto kertoi lyhyesti Ruissalon historiasta ja lähetti ryhmät mukavalle happihyppelylle päivän antia kokoamaan. Sen jälkeen keräännyimme vielä Marjaniemen saliin tekemään yhteenvetoa päivän oivalluksista.

ulko

Ruissalon historiaa ennen luontopolulle siirtymistä

Yhteisesti tulimme siihen tulokseen, että seminaarin parasta antia oli toisiltamme oppiminen ja tiedon jakaminen. Reformin myötä toimintaympäristömme muuttuu kovaa vauhtia ja tiedon jakaminen yli oppilaitosrajojen on ensiarvoisen tärkeää.

Myös hankkeissa vuosittain tuotettujen monien hyvien toimintatapojen jakaminen mahdollisimman monille koettiin tärkeäksi ja siihen yksi hyvä tapa olisi lyhyen, jaettavaksi tarkoitetun videokoosteen tuottaminen hankkeen päättyessä. Videot voisivat olla saatavilla Opetushallituksen nettisivuilla, josta eri toimijat ne helposti löytäisivät. SuoMat-hanke mielellään pilotoi tätä ideaa, joten lupaamme tuottaa lyhyen videon hankkeen tavoitteista ja tuloksista kaikkien hyödynnettäväksi.

Yhteisen päivämme lopuksi jokainen varmasti oli saanut jotakin uutta ja jakanut myös omastaan. Kuljemme kohti hankekauden päätöstä ja työmme tulokset alkavat realisoitua niin SuoMatissa kuin muissakin Opetushallituksen rahoittamissa hankkeissa. Turun seminaarissa esiteltyjen hankkeiden tiedot löydätte tämän kirjoituksen lopusta ja jokainen taho varmasti omalta osaltaan tiedottaa tuloksista hankkeiden päättyessä.

Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille antoisasta päivästä! Tietoa jakamalla opimme  kaikki jotakin uutta ja ideat jalostuvat yhdessä työstämällä. Koulutusalan tulevaisuus on täynnä kysymysmerkkejä, mutta vahvana verkostona pystymme varmasti vastaamaan uusiin haasteisiin löytäen yhdessä uusia tapoja tuottaa laadukasta koulutusta nuorille ja aikuisille. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta!

 

Seminaarissa esitetyt materiaalit:

SuoMat-akatemia

Mikki – moniosaajuutta isännöintiin

Ovet-hanke

Virettä verkkoon

3T- hanke

 

Kirjoittajana Suvi-Riikka Milord, Edupol

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s