Ota opas – koet enemmän

Suomen opasliittoon kuuluu noin sata matkailuopasyhdistystä ympäri Suomea.
Jäseninä näissä yhdistyksissä on 1400 auktorisoitua matkailuopasta. Liitto on perustettu 1974. Auktorisoitu matkailuopas on suorittanut matkailuoppaan peruskoulutuksen tai matkaoppaan ammattitutkinnon. Opastuksen laadun takaamiseksi
matkailuopas suorittaa suullisen opastusnäytteen eli aktiivisuuskokeen joka
viides vuosi tai ammattiopas joka kahdeksas vuosi.

Oppaita välittää usein kaupunkien matkailupalvelut tai paikalliset
matkatoimistot. Opastuksen voi tilata myös suoraan oppaalta. Työstään
oppaille maksetaan joko Suomen opasliiton ja SMALin neuvottelema palkkio
tai hän laskuttaa itse tilaajaa. Paikallisten opasyhdistysten yhteystiedot löytyvät http://www.suomenopasliitto.fi. Monella paikkakunnalla järjestetään -usein kesäisin –  kävelykierroksia erilaisin teemoin ja mm hautausmailla, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Opasliiton sloganina on ollut Ota opas- koet enemmän. Ensi vuoden teema on ”Suomi 100 – Oppaat itsenäisyyden kuvittajina

kemi4

Ammattiopisto Lappian opiskelijat auttoivat päivien järjestelyissä

Koulutusta ja verkostoitumista opaspäivillä

Kaksi kertaa vuodessa matkailuoppaat kokoontuvat liittokokouksensa yhteydessä opaskoulutuspäiville, joiden tavoitteena on mm koulutus ja verkostoituminen.

Meri-Lapin matkailuoppaat järjestivät yhdessä Suomen opasliiton kanssa
97. Opaskoulutuspäivät 15-16.10. Kemissä, jonne matkasi noin sata opasta.

Koulutusosuudessa kuultiin luennot  Meri-Lappi matkailualueesta sekä Kemin vetovoimaisimmista matkailukohteista. Ennakkoluulottomasti toimien saadaan

kemi5

Ohjausryhmämme jäsen Tina Johansson sekä Savo-Karjalan sekä Kaakkois-Suomen alue-edustajat

yhdessä paljon aikaiseksi. Jäämurtaja Sampo ja Kemin lumilinna ovat olleet idearikkaiden ja matkailuun uskovien ajatus. Nykypäivänä Kemin matkailu Oy suunnittelee ja rakentaa uusia kohteita. Joulupukkikin on saanut oman satamakonttorinsa Kemiin. Sesonkiaikana Lumilinna, Satamakonttori ja jäänmurtaja Sampo työllistävät noin sata henkeä.

 

 

Vt maakuntamuseonjohtaja Minna Heljalan luento ”Käännekohtia itsenäisyyden ajalta Suomessa sekä Kemin ja Tornion alueella” liittyi Suomi 100 tapahtumiin, joihin Suomen opasliitto ja Helsingin turistioppaat ovat saaneet rahoitusta. ”Kun Euroopassa tapahtuu mullistuksia, se näkyy Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla”,  Heljala totesi. Esimerkiksi ensimmäisen maailman sodan aikana venäläisten postit kulkivat Tornion ja Haaparannan kautta, kun Suomenlahti oli miinoitettu. Venäläisten postia kulki paljon! Toinen maailmansodan loppuvaiheessa koettiin sodan kauhuja noin kahden viikon verran.

Liittokokouksen yhteydessä osanottajille esiteltiin SuoMat-akatemia sekä viime keväisen kyselyn tulokset. Inter-Nordic Guide Clubin puheenjohtaja Eija-Sinikka Juho peräänkuulutti heittäytymistä ja omien rajojensa rikkomista opastuksia tehtäessä. Kuulijoita kiinnosti myös, miten SuoMat-akatemia jatkuu tulevaisuudessa, kun hanke loppuu.

Sunnuntaina aamupäivä vietetään retkeillen.
Linja-autollinen oppaita lähti Outokumpu Chrome

kemi2

Opastus Pohjanrannan paanukirkossa taitelija Juhani Palmun taulua katsellessa

Kemin kaivokselle. Toinen linja-autollinen lähti katsomaan Meri-Lapin ja Kemin vetovoimaisia matkailukohteita. Tällä matkalla kävimme myös Ruotsin puolella. Valtakunnan vaihtumista ei huomannut  paitsi katukylteistä ja suurinumeroisista bensanhinnoista. Kemin lisäksi ajeltiin Torniossa ja Keminmaalla. Kahvit nautittiin Pohjanrannassa.

 

 

Kemiin on helppo mennä ja myös tulla. Junat kulkevat, mutta jos haluaa nopeasti perille, niin perjantaina ja lauantaina Finnairin tytäryhtiö Norra liikennöi Kemiin. Sunnuntaina piti matkustaa linja-autolla Ouluun ja sieltä lentäen Helsinkiin. Kemin matkailun uhkana onkin lentoliikenteen loppuminen. Perjantai-iltana pieni potkurikone oli täynnä matkustajia. Sunnuntai-iltana Oulusta lähti monta täyttä konetta  kohti Helsinkiä.

Ensi keväänä huhtikuun alussa matkailuoppaat suuntaavat kohti
Suomen vanhinta varuskuntakaupunkia eli Haminaa.

Kirjoittajana Airi Leino
Kotkan ja Haminan matkailuopas Ekamista

img-20161022-wa0001

Joulupukin satamakonttorin tonttu oli menossa mukana

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s