Lumilautailija Kanadassa, uran vaihtaja Pieksämäellä ja kausityöntekijä Levillä

Haluatko tietää mikä otsikon ihmisiä yhdistää?

Ammatillinen koulutus elää muutosta ihan niin kuin maailma ympärillämme. Muutoksen seurauksena henkilökohtaisten opiskelu- ja tutkintosuunnitelmien tekeminen ja toteuttaminen on arkipäivää aikuiskoulutuksessa ja sama mallinnus tulee myös nuorten koulutuksen maailmaan vuonna 2018 voimaan astuvan reformin myötä. Joustavat ja monipuoliset opinpolut tarjoavat entistä enemmän mahdollisuuksia tutkintojen suorittamiseen myös silloin kun koti on kaukana oppilaitoksesta.

Kaikki otsikon ihmiset suorittavat matkailualan tutkintoja etänä, omien henkilökohtaisten suunnitelmiensa mukaisesti. Jokaisella on oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja aikataulu tutkinnon suorittamiseen. Ja jokaisella on unelma – omasta elämästään ja tulevasta ammatista. Kaikki otsikon henkilöt ovat oikeasti olemassa ja heitä ohjaa uralla ja unelmissa eteenpäin koulutuksen ammattilainen SuoMat-akatemiaverkoston oppilaitoksesta.

Ratkaisuja muutokseen

Ammatillisen koulutuksen tuleva rahoitusleikkaus näkyy jo nyt oppilaitosten arjessa. Oppilaitoksissa varaudutaan tuleviin leikkauksiin, kukin omalla tavallaan; kiinteistöjä myydään, henkilöstöä vähennetään ja uusia kustannustehokkaita koulutuksen malleja kehitetään. Vaikka leikkaukset osaltaan ovat tuoneet mukanaan ikäviä uutisia, ei uusien koulutusmallien kuitenkaan tarvitse tarkoittaa laadusta tinkimistä – uudistuksia on tekemässä alan asiantuntijat, jotka haluavat tarjota parhaita mahdollisia pedagogisia ratkaisuja  ja osaamisen hankkimisen malleja asiakkailleen; opiskelijoille ja heille työtä tarjoaville yrityksille.

Oppilaitosten yhteistyö voi olla ratkaisu; jos omassa oppilaitoksessa ei ole sopivaa tutkinto- tai koulutustarjontaa, voi hakijan ohjata yhteistyöoppilaitokseen. Ratkaisu voi olla myös se, että valmistavaa koulutusta, ohjausmalleja ja tutkinto-ohjausta tehdään verkon kautta. Verkkokoulutus ja -ohjaus ei sekään tarkoita laadusta tinkimistä eikä se välttämättä ole edes edullisempaa kuin kontaktiopettaminen ja ohjaus. Mutta tämän ajan tarpeisiin se kyllä vastaa, etäohjattavia opiskelijoita on varmasti kaiken aikaa enemmän.

IMG_0216

Etäohjauksen ilot ja haasteet

SuoMat-akatemian tavoitteena on tarjota tukea ja ratkaisuja tutkinnon suorittajille ja laadukkaita lyhytkoulutuksia sekä alan ammattilaisille että  uusille alalle tulijoille. Piloitoimme syksyn aikana kolme verkko-lyhytkoulutusta ja ohjaamme ”yhteisiä” opiskelijoitamme.

Olemme jakaneet hankkeen toimijoiden kokemuksia etäohjauksen iloista ja haasteista. Verkostohankkeen parasta antia on vertaistuki ja hyvien käytänteiden jakaminen. Verkko-ohjauksen haasteista ei juurikaan ole ääneen puhuttu, mutta kun me aloitimme yhdessä Skype-palaverissa keskustelun aiheesta, huomasimme, että kokemusten jako muillekin kuin verkoston jäsenille voisi olla paikallaan. Kirjasimme ajatuksia ylös ja hankkeen lopputuotoksissa kokoamme nyt tuotetut oppilaitoskokemuksen yhteen. Tässä kuitenkin joitakin poimintoja alkupaloiksi.

etaohjaus-ilot-ja-surut

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s