”Tuleva vuosi on juuri niin hyvä kuin siitä itse teet”. Erään eräoppaan tarina.

Itselläni oli pitkään mielessä haave, ”sitten joskus omistan kokonaisen vuoden luonnon tarkkailulle ja retkeilylle, ehkä sitten eläkkeellä”. Se vuosi tuli kuitenkin paljon aikaisemmin kun olin haaveillut! Viime kesänä kävin työpaikassani läpi yt-neuvotteluita ja suuria muutoksia ja koin että nyt jos koskaan täytyy miettiä mitä loppuelämällään tekee, hain erä- ja luonto-oppaan opintoihin, pääsin opiskelemaan Jämsän ammattiopistolle ja jäin opintovapaalle.

Etelä-Konnevesi

Lähiopetuspäiviä on opinnoissa melko vähän, kerran tai kaksi kuukaudessa kolme-neljä päivää putkeen. Työharjoittelu ei ole meillä pakollista mutta itseäni se kiinnosti heti alusta alkaen. Omassa mielessäni oli kirkkaana se ajatus, että tämä opintovapaa täytyy käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksiä ja verkostoistua alan ihmisiin niin paljon kuin mahdollista. Laittelin hakemuksia moneen paikkaan ja pääsin harjoittelijaksi Metsähallitukselle Seitsemisen kansallispuistoon. Siellä luontokeskuksella olin joulukuusta maaliskuun loppuun.

Alkuun mietin ettei itselläni ole oikein mitään erityisosaamista vai vahvuuksia mistä olisi eräoppaalle hyötyä kun vertasin itseäni muihin opiskelijakavereihin. Joukosta löytyi kokkia, seppää, valokuvaajaa jne. joiden osaaminen oli helppo hyödyntää uusissakin opinnoissa. Aika pian kuitenkin tajusin että niitä vahvuuksia löytyy, valtava kokemus asiakaspalvelussa ja esimiestyössä ja näitä asioita lähdin hyödyntämään. Lisäksi oli hienoa huomata, että vanhalla koulutuksellani oli vihdoinkin jotain merkitystä, innostuin uudestaan tarinoiden kertomisesta ja historian tutkimisesta. Talven hiljaisemmat kuukaudet käytin materiaalin keruuseen ja omien opastusten suunnitteluun.

Talvivaellus

Koulun Osuuskunnan Pegosuksen toimintaan lähdin mukaan talvella, sen treenit tuntuivat antoisilta ja sieltä kautta uskoin saavani tapahtumia ja asiakkaita tutkintotilaisuuksiin. Näin olikin, Pegosus on loistava väylä harjoitella yrittäjänä olemista, tosin kaikki on täysin kiinni omasta aktiivisuudesta ja panostuksesta.

Koulun kautta tulee tarjouksia myös osallistua harjoittelijana/avustajana yksittäisiin tapahtumiin. Näihin pyrin tarttumaan tilaisuuksien mukaan, jokaisesta niistä on oppinut valtavasti ja ennen kaikkea saanut suhteita yrittäjiin.

Oman aktiivisuuden merkitystä ei erä- ja luonto-oppaan opinnoissa voi tarpeeksi korostaa, koko vuoden onnistuminen ja tulevaisuus koulun jälkeen on täysin riippuvainen oman työn määrästä. Tottahan se on, että aina ei huvittaisi lähteä räntäsateeseen seisomaan eläkeläisten kanssa, ajaa autolla kuukausikaupalla edestakaisin pitkiä matkoja ilman palkkaa, päivystää tyhjässä luontokeskuksessa tai katsella eskarilaisten kiipeilyä metsässä. Jokainen juttu johon on lähtenyt on kuitenkin ollut täysin mittaamaatoman arvokas oppimisen kannalta ja kaikista on poikinut jotain mielenkiintoista jatkoa! Esimerkiksi elokuussa lähden apuoppaaksi kahdelle viikon vaellukselle lappiin ja jään Kiilopään tunturikeskukselle harjoitteluun lokakuuhun asti, tätä mahdollisuutta en olisi koskaan saanut jos en olisi vapaaehtoisesti lähtenyt mukaan tapahtumiin ja näyttänyt taitojani asiakaspalvelussa.

Opastus

Iso merkitys on myös opiskeluseuralla, positiivinen innostus ruokkii hyvää tekemisen meininkiä ja päin vastoin. Itselläni on ollut kunnia saada telttapariksi varsinainen ideanikkari ja tehotyttö Anne, jonka kanssa mm. rakensimme Jyväskylään Metsämme messuille osaston jossa markkinoimme Retkipaikkaa, kansallispuistoa ja ammattiopistoa. Hyvä tukija on tärkeä myös sparrauksen kannalta, vaihdamme ideoitamme ja kontaktejamme ja suunnittelemme yhteisiä projekteja.

Omaa uraani käynnistelen vähitellen RetkiElinan-nimellä, ensimmäinen ryhmä vedetty, tuskin koskaan olen ollut niin iloinen asiakkaista!

Tällä hetkellä menossa on luontoleirit, perinteinen tapahtuma ammattiopiston museokämpällä jonka osuuskunnan väki on järjestänyt aikaisempina keväinä. Itse olen leirien projektipäällikkö ja mukana on pari innokasta opiskelijaa. Leirit on aikaisemmin suunnattu lapsille mutta lähdin tarjoamaan tapahtumia erityisaikuisille. Kontaktoin asiakkaat ja suunnittelin heidän kanssaan tapahtuman. Samalla suoritan itse kaksi näyttöä, maasturuokailun järjestämisen ja erityisryhmän ohjaamisen. Ensimmäinen tapahtuma on takana, upea, antoisa ja opettavainen päivä ja ihanat asiakkaat! Loppukuusta pääsen kokeilemaan suunnittelemaani historiaopastusta Isojärven kansallispuistoon, myös tämä asiakasryhmä tuli Pegosuksen kautta.

Ruokanäyttö

Opintojani olen ajatellut täydentää kahvipalveluiden opinnoilla, nämä kaksi asiaa liittyvät mielestäni kiinteästi yhteen ja auttavat omaa työllistymistä myös jatkossa.

Päätös lähteä opiskelemaan on paras valinta minkä olen aikoihin tehnyt, se on avannut aivan uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia tulevaisuuden suhteen. Vuosi sitten en todellakaan olisi voinut kuvitella olevani nyt tässä. On hieno tunne tehdä töitä asian eteen, jolla on itselle merkitystä ja josta saa niin paljon!

Elina Juhani

Jämsän ammattiopisto, erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s