Luontomatkailukoulutus 2.0

Hei!

Olen Keijo Vehkakoski ja toimin Jämsän ammattiopiston lehtorina. Vastuualueenani on matkailualan perustutkinnon aikuiskoulutus. Toimin myös erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnossa kouluttajana ja pedagogisessa osuuskunta Pegosuksessa valmentajana. Olen mukana valtakunnallisessa YritysLab-hankeessa, jossa 11 matkailu- ja luonnonvara-alan koulutusta tarjoavaa oppilaitosta ympäri Suomea kehittää matkailu- ja luonnonvara-alan yrittäjyys-koulutusta.

Oma ydinosaamiseni ja intohimoni liittyy luontomatkailuun, tiimioppimiseen ja yrittäjämäiseen opiskelumalliin. Monialainen Osuuskunta Pegosus perustettiin Jämsään vuonna 2013, jolloin muodostimme sen yhteyteen luontomatkailutiimin. Luontomatkailutiimissä on vuosien varrella toiminut mm. erä- ja luonto-oppaita, matkailupalvelujen tuottajia, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajia, lähihoitajia, hierojia ja jalkahoitajia. Toimintamme perustuu siis monialaisiin treeneihin, tapahtumien tuotteistamiseen ja toteuttamiseen. Yhdessä olemme olleet enemmän ja….

Motto: ”Vain teoilla on merkitystä”

Tulevaisuuden luontomatkailun mahdollisuudet ovat Suomessa rajattomat, kunhan osaamme tuotteistaa ne. Se onnistuu parhaiten moniammatillisen osaamisen avulla. Oma visioni olisi se, että tulevaisuudessa raja-aidat luontomatkailuun liittyvien tutkintojen välillä kaadettaisiin ja opiskelijalle kerrottaisiin avoimesti mahdollisuuksista hankkia oppilaitoksista ja työpaikoilta jonkun tietyn tutkinnon sijaan moniammatillista osaamista. Tämän suuntaista ammatillisen koulutuksen reformi  2018 tuokin tullessaan, hyvä.

Omassa työssäni olen päässyt seuraamaan, haastattelemaan ja analysoimaan luontomatkailuyrittäjien nykyistä toimintaa ja ajatuksia. Selkeästi luontomatkailualan ammattilaisen keskeinen osaaminen liittyy moniammattilaisuuteen, kuten yrittäjyyteen, sosiaalisiin taitoihin, turvallisuuteen, kädentaitoihin, opastustaitoihin, erätaitoihin, liikunnallisuuteen, hyvinvointiin, asiakaspalveluun, erityisryhmän hallintaan sekä ehdottomasti maastoruokailun järjestämiseen liittyviin taitoihin. Suosittelisin opiskelija 2.0:lle, että hankkisi näitä taitoja eri tutkinnoista keräilemällä. Tulevaisuudessa osaaminen on tärkeämpää kuin tutkinto, vaikka mummo sitä tutkintonimikettä kysyykin.

Suomen luontomatkailu 2.0 sisältää elementtejä eri tutkintojen perusteista. Mistä tätä osaamista voisi kerätä? Henkilökohtainen vastuukouluttajasi on toivottavasti perehtynyt eri alojen tarjontaan. Tässä ehdolle luontomatkailuunkin liittyviä tutkinnon osia eri aloilta. Listaus perustuu nyt voimassaoleviin 30.5.2017 tutkintojen perusteisiin, joita ollaan uudistamassa 2018. Sisällöt säilynevät, mutta raja-aidat kaatuvat:

Matkailualan perustutkinto: yrityksessä toimiminen, matkailualan asiakaspalvelu, majoituspalvelut, matkailupalvelujen tuotteistaminen, matkailupalvelujen toteuttaminen, retki- erä- ja luontoruokailupalvelut, rakennelmien valmistus ja kunnossapito.

Matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinto: ohjelmapalvelujen suunnittelu, liiketoiminnan suunnittelu ja ohjelmapalvelujen markkinointi, ohjelmapalvelujen myynti ja toteuttaminen

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonto-ohjaaja: luonnossa ohjaaminen, luontopalveluissa toimiminen, ulkoilureittien rakentaminen ja hoitaminen, vaelluksen ohjaaminen, kestävällä tavalla toimiminen

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto: monikulttuurisen toiminnan ohjaus, ohjauksen menetelmät, palvelujen tuottaminen, ikääntyvien ohjaus

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto: Luonnossa liikkumisen opastaminen, erä- ja luonto-opasyrittäjänä toimiminen, erityisryhmien opastaminen luonnossa, erä- ja maastoruokailupalvelujen järjestäminen, erityisosaamiseen perustuva luonto-opastaminen, luonnon tuntemukseen perustuva opastaminen.

Liikunnan ammattitutkinto: Liikunta- ja ohjelmapalvelujen ohjaajana toimiminen, liikunnan tuotteistaminen, liikkumaan ohjaaminen

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja: kuntoutumisen tukeminen

Hotelli-, ravintola ja catering-alan perustutkinto: kahvilapalvelut, kokouspalvelut, asiakaspalvelu ja myynti, annosruokien ja juomien tarjoilu

Näiden lisäksi on myös muitakin tutkintoja, jotka palvelevat luontomatkailu 2.0 osaajaa. Näistä yksi voisi olla vaikka rakennusalan perustutkinnon tutkinnonosien valintatarjotin. Ei ole haitaksi, jos pientyökalut pysyvät tulevaisuuden luontomatkailuyrittäjän kädessä. Hyvää kesää kaikille luonnosta voimaantuville!

T. Keijo Vehkakoski, Jämsän ammattiopisto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s