Urban Nature -tapahtuma Helsingissä 5.-6.10.2017

Lyhyt kertaus mikä on YritysLab Finland

YritysLab Finland -hankkeen tavoitteena on arvioida ja kehittää matkailu- ja luonnovara-alojen yrittäjyys-koulutusta. Tavoitteena on myös pilotoida ja testata ratkaisuja ammatillisen koulutuksen reformin mukanaan tuomiin muutoksiin, jotka haluamme nähdä positiivisina mahdollisuuksina. Annamme hankkeen päätyttyä, vuoden 2017 lopussa, ehdotuksemme siitä, millä tavalla yrittäjyyden osaamista olisi hyvä hankkia ja osoittaa tulevaisuudessa.

Projektioppiminen on osaamisen hankkimista parhaimmillaan!

Hankkeessa ei vain puhuta ja pohdita asioita teoriassa, vaan kääritään hihat ja tehdään asioita yhdessä. Perho Liiketalousopiston ja Kiljavan opiston opiskelijat saivat mahdollisuuden hankkia osaamista ihan konkreettista projektia tehden. Reformin mukanaan tuomana kokeiluna kaadoimme raja-aitoja nuorten ja aikuisten osaamisen hankkimisen ja kahden oppilaitoksen väliltä. Nuorten opettajat Laura ja Pauliina toimivat sekä aikuisten että nuorten ohjaajina ja kaikki suunnittelivat ja tekivät tapahtumaa yhteisten suunnitelmien mukaan oppilaitoksesta välittämättä.

 

Projekti alkoi helmikuun lopussa, jolloin tehtiin projektisuunnitelma lokakuun asiakastapahtuman toteuttamiseen. Tapahtuman toimeksianto oli jo saatu ja toiveita kuunneltu, joten suunnittelu pääsi käyntiin hyvin konkreettisin tavoittein. Projektisuunnitelma ja muut materiaalit tallennettiin OneDrive- pilvipalveluun, jotta kaikki pääsivät aina halutessaan käymään materiaaleja läpi ja päivittämään niihin tietoja. Projektia ohjattiin etänä verkon avulla ja tapaamisia järjestettiin muutaman kuukauden välein.

Projektioppimisessa on muutama erittäin tärkeä huomioitava kriittinen piste:

  1. Tavoite ja startti: mitä tehdään, milloin ja mikä on budjetti
  2. Mitkä ovat osaamisen hankkimisen tavoitteet:, mitä tutkinnon osia suoritetaan, täyttyvätkö kriteerit,  miten ne osoitetaan ja milloin arvioidaan
  3. Projektin toimintasuunnitelma: miten tavoite saavutetaan, mikä on työnjako, aikataulut, kriittiset pisteet ja vastuut
  4. Ohjaus ja ohjauksen pelisäännöt: milloin ohjaajat ovat käytettävissä, kuka ohjaa, miten ohjataan, tutkintotilaisuuden ja näyttöjen ohjaus ja koordinointi
  5. Projektin tavoitteiden seuranta: väliaikataulut, toteutuneet tavoitteet, sisältö, budjetti
  6. Arviointi ja palaute: välipalautteet, aikataulumuistutukset ja kannustus, hankitun osaamisen arviointi (tutkintotilaisuudet, ammattiosaamisen näytöt)
  7. Lopetus: tapahtuman ja projektin arviointi ja palautteet

YritysLab Finland -hankkeen aikana toteutettu projekti oli ensimmäinen, jota aikuiset ja nuoret tekivät yhdessä. Se oli opettavainen, vastasi hankkeen tavoitteita ja hankkeen loppuraportissa tulemme pureutumaan tarkemmin nyt esiin tulleisiin haasteisiin ja onnistumisiin. Kokoamme projektitiimin tapahtuman jälkeen koolle ja käymme läpi sekä tapahtuman että projektin onnistumiset ja mahdolliset kehittämiskohteet.

Onnistunut projektityöskentely ei aina takaa, että tapahtuma on onnistunut eikä onnistuneen tapahtuman takana aina ole onnistunut projektityöskentely. Ei tämäkään projekti ihan täydellisen sulavasti mennyt, mutta ihan varmaa on, että kaikki oppivat ja saivat mahdollisuuden hankkia osaamista.

Projektin huipennus: Hyvän mielen ”Urban Nature” – tapahtuma Helsingissä

 

Hyvän mielen tapahtuma alkoi aamiaisella hävikkiravintola Loopissa Lapinlahden lähteessä.

Olimme saaneet toimeksiannon suunnitella ja toteuttaa kahden päivän Helsinki- tapahtuman 5.-6.10.2017 Partner Edelläkävijät- ryhmälle. Tapahtumaa suunniteltiin palvelumuotoilun työkaluja hyväksi käyttäen niin, että koko ohjelma tuki Urban Nature- teemaa.

Tapahtumapaikaksi valittiin Lapinlahden entinen mielisairaala, josta siirryttiin Jopo-retken viemänä saunomaan Löylyyn ja illallista nautittiin Perho Liiketalousopiston kokki-opiskelijoiden valmistamalla illallisella. .

Miro järjesti tapahtumassa Mielen hallinnan miekkailu-hetken

Partner Edelläkävijät-ryhmä, johon kuuluu noin 40 eri alojen edelläkävijää, kokoontuu kaksi kertaa vuodesssa suunnittelemaan, ideoimaan ja kehittämään yhdessä jonkin alueen tai yrityksen toimintaa. Viimeksi ryhmä oli  kehittämässä Saariselän kesämatkailutuotteita Lapland Safarit -yrityksen kutsumana.

Nyt tämä ryhmä saapui Helsinkiin kokemaan YritysLab Finland – projektiryhmän toteuttamia hyvän mielen matkailupalveluita ja kertomaan mukana oleville opiskelijoille, joista muuten lähes kaikilla on jo yritys tai yritys perusteilla, miten he voisivat kehittää toimintaansa ja mikä siinä on hyvää jo nyt

Helsingin tapahtumassa oli mukana 15 eri alojen yritysten edustajaa ( Vanajanlinna Group, Kids Factory,Tarinakone, Sauna Finlandia, Tmi AK Lukkarila, Airtouch, PerhoPRO; Haaga-Helia, Hensko, Flamingo Spa, Grano ja i2). Ohjelman välissä ryhmä sai omaa aikaa päivittää kuulumiset ja kertoa mitä uusia tuulia kussakin yrityksessä puhaltaa.

Risto tiimeineen valmisti lähiruokapainotteisen ”erälounaan” ja kattoi sen kauniiseen Siniseen huoneeseen

Ohjelma sai vuolaasti kiitosta ja pysyimme erittäin hyvin aikataulussa. Sää oli hieman tihkusateinen, mutta ei haitannut menoa – ennakkotiedotus oli saavuttanut vieraat ja varusteet olivat sään mukaiset.

Ella, Anna ja Ale johdattivat ryhmän tarkkailemaan kaupunkiluontoa – ja hiljentymään hetkeksi.

Tapahtuman aikana arvioitiin kolme tutkintotilaisuutta ja kerättiin palautetta käynnistysvaiheessa olevien uusien yrittäjien toiminnan tueksi.

Elisa on yrittäjä ja suorittaa Matkaoppaan ammattitutkintoa. Jopo-safari oli tutkintotilaisuus

Virkistävän saunomisen ja meressä uimisen jälkeen tapahtumapäivän lopuksi kokoonnuimme Perho Liiketalousopiston kokki- opiskelijoiden valmistamalle illalliselle. Illallisen menun raaka-aineet oli kerätty lähes kokonaan Perhon omalta pellolta ja lähimetsistä.

Olimme sopineet, että illallisen aikana vieraat antaisivat opiskelijoille ja uusille yrittäjille palautteen ohjelmasta, ja näin he toden totta tekivät! Harvoin uudella  tai yritystoimintaa aloittavalla yrittäjällä on mahdollisuus saada yhden illan aikana niin pieteetillä pohdittua ja pitkään kokemukseen perustuvaa palautetta! Toivottavasti palautteet kuunneltiin tarkalla korvalla ja kirjattiin ylös – ne olivat todellakin kullan arvoista materiaalia jatkoon!

Kiitos Partner Edelläkävijät vierailusta ja aktiivisesta osallistumisesta: Anne Lukkarinen, Anne Kalliomäki, Tiina Lähteenoja-Niemelä, Vesa Heikkinen, Petteri Ohtonen, Pekka Vihma, Pekka Mäkinen, Niko Tuominen, Ville Iivonen, Maija Loikkanen, Elisa Aunola, Teemu Koho, Esko Paalasmaa ja Satu Tuominen!

Kiitos projektitiimi; Laura, Pauliina, Pasi, Antti, Elisa, Miro, Risto, Anna ja Ella! Kiitos arvioija- Ullis!

Kiitos mukana olleeet yhteistyökumppanit; Lapinlahden Lähde, Ravintola Loop, Palema, Ravintola Kellohalli, Löyly/ Ville Iivanainen ja  Airtouch/ Pekka Mäkinen.

Ps. perjantaina olimme Teurastamolla ja päätimme toisen päivän ohjelman Pekka Mäkisen Airtouch -yrityksen tuottamaan Tom of Finland – kävelykierrokseen, jonka opastuksesta vastasi Happy Guide Helsingin Karri Korppi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s